Bio

Sam Knoop
Sam Knoop – foto: Angelina Swart

Al heel zijn leven houdt Sam zich bezig met muziek en het luisteren van verschillende stijlen muziek (van Elvis, Johnny Cash en John Denver tot the Beatles) om zo te ontdekken wat bij hem past. Op zijn 16e pakte hij voor het eerst de microfoon, weliswaar voor de grap, maar met succes. “De euforie en het enthousiasme na afloop van het optreden wilde ik meer beleven, veel meer,” zegt Sam met een glimlach van oor tot oor, en besloot daarbij gitaar te gaan spelen. Doordat hij zelf zijn enthousiasme omzette in repetitie uren, leerde hij zichzelf in een vrij korte tijd de basis van het gitaarspelen.

In 2012 was de tijd rijp om het podium te betreden, kwamen er verschillende kleine optredens op zijn pad en werd er steeds meer ervaring opgedaan. Overal waar hij kwam werden mensen vrolijk van zijn muziek en leerde hij welke stijlen er bij hem pasten. Dit kon hij weer meenemen naar de volgende stap in zijn ‘muzikale carrière’, namelijk het schrijven en componeren van eigen werk. Samen met zijn vader schrijft hij één van zijn liedjes met een origineel thema ‘Liefde’. Omdat hij tijdens zijn optredens vooral covers zong, leek het hem leuk deze covers in een kleine studio op te nemen en op social media te delen. Radiozenders Qmusic en Radio538 pikte al gauw enkele covers op, met als resultaat een kennismaking met Niels Geusebroek.

De afgelopen jaren stonden bij Sam vooral in het teken van ervaring opdoen. Zo heeft hij een duet op genomen met de beroemde IJslandse zanger Baddi Hall en is hij mede door dit nummer kind aan huis geworden bij Omroep Brabant. Dit jaar vierde Omroep Brabant hun veertigjarige bestaan met een verzamelalbum waarop Brabantse artiesten nummers van elkaar mochten coveren in hun eigen stijl. Sam had de eer om de klassieker ‘Hee Gaode Mee’ van Gerard van Maasakkers in een eigen jasje te stoppen. Ondertussen waren er verschillende bijzondere optredens met als hoogtepunt zijn optreden in het GelreDome met o.a. artiesten als Direct, Roel van Velzen, Xander de Buisonjé, en Jeroen van der Boom.

Zoals in de videoclip van “7 Sloten” te zien is, gaat het bij Sam vooral om het plezier hebben tijdens het maken van muziek. Ook zijn toekomstplannen zien er zeer plezierig uit.

interview BN de Stem

Gerard van Maasakkers: “Sam heeft mijn oudste liedje, ‘Hee Gaode Mee’, op een prachtige manier nieuw leven ingeblazen. Dit heeft hij zo goed gedaan dat ik zeker weet dat alles wat hij in de toekomst nog doet of uitbrengt prima wordt, over het verloop van zijn carrière maak ik me dus geen zorgen.”

Joris Rasenberg (Abel): “De muziek en de clip van Sam en zijn band doen me denken aan de begintijd van Abel. Melodieuze popmuziek gespeeld door een stel jonge honden met een flinke dosis positieve energie. Daarbij maakt de ontwapenende Nederlandstalige zang een oprechtheid voelbaar die Sam en zijn vrienden nog ver kan brengen.”